Rodzaje miodów

2

Miód rzepakowy – jako popularna odmiana miodu kwiatowego, ma szerokie zastosowanie w żywieniu i lecznictwie. Z uwagi na wysoka zawartość cukrów prostych, łatwo przyswajalnych przez organizm, stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Duża zawartość cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i fruktozy, czyni go przydatnym w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia, stabilizuje krążenie krwi i przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego. Kolejną grupę schorzeń, w których wykorzystuje się cenne właściwości cukrów prostych, są schorzenia wątroby i dróg żółciowych. Czynią one miód rzepakowy łatwo przyswajalnym przez wątrobę. W ten sposób zwiększają jej zdolność do detoksykacji, czyli odtruwania organizmu. Miód rzepakowy ceniony jest także w leczeniu chorób z przeziębienia oraz górnych dróg oddechowych na tle bakteryjnym, takich jak zapalenie gardła i błony śluzowej nosa, łagodzi kaszel i wzmaga odporność organizmu. Miód ten jest również ceniony jako środek pomocniczy w schorzeniach nerek i układu moczowego. Wspomaga podstawową terapię w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejszając stan zapalny i przyspieszając gojenie tych narządów. Podobnie, właściwości miodu rzepakowego wykorzystuje się w leczeniu schorzeń zewnętrznych. Stosowany bezpośrednio na chorą tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza ziarninowanie, gojenie i bliznowacenie ran. Ponadto szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia.

13 (1)

Miód akacjowy – jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste , łatwo i szybko przyswajalne przez organizm , jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego . Miód akacjowy należy do miodów bogatych we fruktozę , zwaną cukrem owocowym , stąd jego przydatność u chorych z lekkimi postaciami cukrzycy . Cenne walory miodu akacjowego dostrzec można także w schorzeniach przewodu pokarmowego , między innymi w zaburzeniach trawiennych , stanach skurczowych i zapalnych żołądka i jelit , w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego . Ponadto ma zastosowanie pomocnicze w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy , gdzie przyspiesza odnowę błony śluzowej . Miód akacjowy jest ceniony również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego . Produkt ten zalecany jest poza tym w chorobach z przeziębienia , a zwłaszcza w towarzyszących im stanach zapalnych górnych dróg oddechowych . Według niektórych autorów , miód akacjowy wykazuje szczególną aktywność antybiotyczną wobec bakterii Gram-dodatnich , między innymi gronkowców , paciorkowców , a więc działa niszcząco na drobnoustroje wywołujące te schorzenia . Również przy kaszlu zaleca się przyjmowanie dużych ilości miodu akacjowego . Liczne doniesienia wskazują na uspokajające i ogólnie wzmacniające właściwości miodu akacjowego . Stąd poleca się go przy bezsenności , a także dla złagodzenia objawów zmęczenia i wyczerpania organizmu . Podobnie jak inne odmiany miodu , można go stosować w chorobach skóry .

6

Miód lipowy – ze względu na różnorodność zawartych w nim składników oraz korzystne cechy organoleptyczne , znajduje szerokie zastosowanie zarówno w odżywianiu , jak i lecznictwie . Wyjątkowo przyjemny smak i aromat miodu sprawia , że jest chętnie stosowany w codziennej diecie , jako środek odżywczy i wzmacniający , a także u dzieci i młodzieży w okresie zwiększonego zapotrzebowania na energię . W zakresie działania leczniczego miód lipowy uważany jest powszechnie za najlepszy środek przy przeziębieniu , grypie , w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą , schorzeniach górnych dróg oddechowych . Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych , zwłaszcza nosa i gardła . Posiada silne działanie na bakterie Gram-dodatnie ( gronkowce , paciorkowce ) , Gram-ujemne ( ”Klebsiella pneumoniae”, ”Escherichia coli”) oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze dla człowieka . Produkt ten ma ponadto działanie napotne , przeciwgorączkowe , przeciwskurczowe , przeciwkaszlowe i wykrztuśne . Jest cennym środkiem wspomagającym leczenie zapalenia oskrzeli zapalenia płuc . Miód lipowy polecany jest także w chorobach serca i układu krążenia . Działa łagodnie moczopędnie , skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi . Zawarte w nim olejki eteryczne wywołują łagodne działanie rozkurczające i uspokajające , co jest szczególnie cenne u osób z chorobami serca i naczyń. Dużą skuteczność miodu lipowego zanotowano w schorzeniach układu nerwowego , stresie i bezsenności . Należy wspomnieć także o wyjątkowo dużej skuteczności i aktywności miodu lipowego w leczeniu schorzeń ginekologicznych . Ponadto , ze względu na łagodne działanie moczopędne , wykorzystuje się go pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego . Miód lipowy , z uwagi na dużą zawartość fruktozy , jest cennym środkiem dla chorych na cukrzycę niezależną od insuliny ( cukrzyca typu ) . Niektórzy autorzy donoszą o korzystnym oddziaływaniu miodu lipowego w chorobach reumatycznych , a także dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i rozkurczającym , w schorzeniach przewodu pokarmowego .

3

Miód gryczany – odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną . Liczne związki aktywne biologicznie warunkują dość szerokie zastosowanie miodu gryczanego w profilaktyce i lecznictwie . Szczególnie cenione jest jego korzystne oddziaływanie w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia , zwłaszcza na podłożu miażdżycowym . Jest bogatym źródłem witaminy C . Odnotowuje się także korzystne oddziaływanie tego produktu w nerwicy wegetatywnej , m.in. w nerwicy serca i żołądka . Poza tym niemałą rolę odgrywa miód gryczany , podobnie jak inne miody , jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę . Z uwagi na wyższą niż w innych miodach , zawartość choliny , zabezpiecza organizm przed jej niedoborem , którego konsekwencją może być uszkodzenie wątroby i nerek . Miód gryczany , ze względu na znaczną ilość fruktozy , poleca się (podobnie jak miód akacjowy) osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną . Podawanie miodu gryczanego jest korzystne w chorobach układu oddechowego , szczególnie w chorobach płuc oraz schorzeniach zakaźnych z towarzyszącą im podwyższoną temperaturą . Wyjątkowo duża zawartość łatwo przyswajalnego żelaza , witaminy C i białka , w porównaniu z miodami jasnymi , czyni miód gryczany wyjątkowo cennym w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza , zarówno u dzieci jak i dorosłych . Dodatkowo obecność w tym produkcie bogatego zestawu innych biopierwiastków warunkuje jego wykorzystanie u chorych w okresie rekonwalescencji , po zabiegach operacyjnych z utratą krwi , w zaburzeniach na tle nerwowym , stanach wyczerpania psychicznego . Systematyczne przyjmowanie miodu przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi , a także pobudza procesy odnowy i wzmacnia organizm po długich i wyczerpujących chorobach . Niektórzy autorzy wskazują na korzystny wpływ miodu gryczanego przy osłabieniu wzroku i słuchu , przy kłopotach z pamięcią , w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach oraz jako środka wspomagającego w terapii przeciwnowotworowej .

5

Miód wielokwiatowy pod względem składu chemicznego cechuje duża różnorodność . Zróżnicowany skład chemiczny miodu wielokwiatowego , uwarunkowany bogatym pożytkiem miododajnym , jak i terminem jego zbioru , decyduje o szerokim wykorzystaniu tego produktu w profilaktyce i lecznictwie . Na pierwszym miejscu wymienić należy zastosowanie miodu wielokwiatowego w chorobach alergicznych dróg oddechowych , takich jak astma oskrzelowa atopowa (alergenna) lub katar sienny . Miód wielokwiatowy , zwłaszcza pozyskiwany z pożytków wiosennych , z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych (glukozy , fruktozy) , wykorzystywany jest szeroko jako środek zarówno leczniczy , jak i zapobiegawczy . Składniki te , dzięki łatwej przyswajalności przez organizm , stanowią cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń , a także wspomagają wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej , w przebiegu chorób wątroby , woreczka żółciowego i innych . Ze względu na łagodny smak , miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci . Miód pochodzący z kwiatów letnich , ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe , znajduje , przede wszystkim , zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia , jak również chorób dolnych dróg oddechowych . Miód wielokwiatowy ze względu na duże walory odżywcze i smakowe zaleca się do codziennego stosowania w żywieniu , zarówno przez dzieci jak i dorosłych .

4

Miód ze spadzi iglastej – ze względu na mnogość składników biologicznie aktywnych jest często stosowany w odżywianiu , profilaktyce i lecznictwie . Cenną właściwością miodu spadziowego z drzew iglastych jest jego działanie przeciwzapalne , przeciwdrobnoustrojowe i łagodzące kaszel , co uwarunkowane jest głównie zawartością w nim olejków eterycznych , substancji żywicznych i biopierwiastków . W związku z powyższym , spożywanie miodu spadziowego z drzew iglastych , łącznie z podstawową terapią leczniczą , pozwala na szybszy powrót do zdrowia w chorobach dolnych dróg oddechowych , takich jak zapalenie oskrzeli , astma oskrzelowa , zapalenie płuc i gruźlica płuc . Z uwagi na dużą wartość odżywczą oraz bogaty skład enzymatyczny i mineralny miodu , spełnia on ważną rolę jako odżywka regeneracyjna u osób w okresie rekonwalescencji po przebytych ciężkich chorobach i po zabiegach operacyjnych . Jest także polecany u osób z hipowitaminozą i anemią , a szczególnie u dzieci . Z uwagi na działanie odżywcze i odtruwające organizm , wskazany jest u osób pracujących w szkodliwych warunkach . Stwierdzono , że przeciwdziała on napromieniowaniu w większym stopniu niż miody nektarowe . Miód spadziowy znalazł zastosowanie w leczeniu wielu chorób wewnętrznych . Wykazuje on między innymi działanie regulujące przemianę materii , łagodnie przeczyszczające przy zaparciach (substancje żywiczne) lub jako zapierające przy biegunkach (garbniki pochodzenia roślinnego) . Składniki tego miodu wykazują także działanie przeciwbakteryjne i rozkurczające w stanach zapalnych jelit . Liczni autorzy polecają podawanie miodu spadziowego z drzew iglastych chorym z zaburzeniami przemiany węglowodanowej , to jest w cukrzycy . Ważnym wskazaniem do przyjmowania tej odmiany miodu są ponadto choroby serca i naczyń krwionośnych . Schorzenia naczyń krwionośnych , szczególnie na tle zakrzepowym , takie jak : zakrzepowe zapalenie żył , czy guzy krwawnicowe odbytu , mogą być leczone , z powodzeniem , za pomocą miodu spadziowego z drzew iglastych . Zawarte w nim olejki eteryczne czynią tę odmianę miodu niezwykle cenną u chorych z nerwicą serca . Godne polecenia jest wspomagające przyjmowanie tego produktu w schorzeniach nerek i układu moczopłciowego , a mianowicie : w zapaleniu pęcherza moczowego , zapaleniu nerek , kamicy dróg moczowych i zapaleniu gruczołu krokowego . Miód spadziowy z drzew iglastych działa wspomagająco w chorobach reumatycznych układu nerwowego .

7

Miód spadziowy ze spadzi liściastej – jest ceniony z uwagi na znaczną zawartość biopierwiastków , kwasów organicznych i enzymów . Zakres działania profilaktycznego i leczniczego jest zbliżony do miodu spadziowego z drzew iglastych . Z uwagi na działanie moczopędne , przeciwzapalne i dezynfekujące znalazł on zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego i stawów . Działanie łagodnie przeciwzapalne , diuretyczne i spazmolityczne tego produktu pszczelego wykorzystuje się także w leczeniu chorób dróg żółciowych , wątroby i jelit . Warte uwagi są także walory odżywcze i odnawiające miodu spadziowego z drzew liściastych , który stosuje się wspomagająco w chorobach układu oddechowego .

Brak możliwości komentowania